Cześć!
Pod postem dotyczącym moich urodzin, pojawiły się komentarze z chęcią posiadania przepisu na tego też torta bezowego. Jak wspominałam przepis nie jest mój. Jest od od Gotuje bo Lubię Fit, ale sam przepis nie jest fit ;) Wszystko robiłam dokładnie tak jak jest w przepisie. Wrzucam wam tutaj kopię oraz link do ich postu ;) Bezy wyszły świetne! Na prawdę wam go polecam!
Link do przepisu: TORT BEZOWY Z OWOCAMI I BITĄ ŚMIETANĄ
"Składniki:
-6 białek,
-300g cukru pudru lub drobnego cukru,
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
-1 łyżeczka soku z cytryny.Składniki na masę:
-660 ml śmietany 30%,
-250g mascarpone,
-2 śmietan fix,
-3 łyżki cukru pudru,
-owoce do przełożenia i dekoracji tortu: maliny, borówki, truskawki.Bezę piekę wieczorem, dzień wcześniej. Tort przekładałam parę godzin (3-4 godziny) przed podaniem i jest pyszny.
Cały proces ubijania trwa około 10 - 13 minut na wysokich obrotach. Zawsze robiłam bezę używając drobnego cukru ( tym razem dodałam cukier puder i to był świetny wybór). Zasada jest taka przy robieniu bezy ze na 1 białko przypada 50g cukru. Białka w temperaturze pokojowej ubijam kilka minut. Następnie dosypuję powoli po łyżce cukru pudru cały czas miksując. Masa ma być gęsta i błyszcząca. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną oraz ocet dalej chwilę miksuję.
Bezę piekę na dwóch blachach, na każdą wykładam papier do pieczenia. Na papierze odrysowałam talerz wielkości 20-21 cm i w to miejsce wyłożyłam masę na bezę. Tak samo na obu blachach, z masy zrobiłam jeszcze parę małych bezików. Bezę wkładam do nagrzanego piekarnika (dwie blachy jednocześnie). Suszę w termo obiegu 150° - 5 minut, a następnie zmniejszam temperaturę do 100° i suszę 2 h i 30 min. Wyłączam piekarnik i zostawiam na całą noc w zamkniętym piekarniku.
Masa do tortu: do miski wlewam śmietanę, dodaję mascarpone, cukier puder i ubijam, pod koniec ubijania dodaję śmietanfixy. Blaty bezowe przekładam masą, a następnie wykładam owoce: maliny, truskawki, borówki, kolejny blat bezy, masa śmietanowa i znowu owoce."
Robiliście już takiego torta? Jak wam smakuje? Piszcie!
Angelika
Ja lubię jeść, ale nie podjęłabym się zrobienia. ;)
OdpowiedzUsuńTort wygląda świetnie i pewnie tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze takiego tortu. Wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńJaka pychota! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńAnia
WYgląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńHejka Angeliko :) Wspaniały tort. Aż ślinka cieknie. Kalorii mnóstwo, ale nie pogardziłabym oj nie. Kocham bezę. Mniaaaam. Dziękuję za pamięć o moim blogu 😀
OdpowiedzUsuńPięknego tygodnia.
Kasia Dudziak, Kasinyswiat
Jeśli chodzi o pieczenie to mam do tego dwie lewe ręce :P Ale tort wygląda wyśmienicie. Może kiedyś uda mi się podnieść moje zdolności w pieczeniu :D
OdpowiedzUsuńSama jeszcze nie piekłam tortu bezowego ale bardzo je lubię :).
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis już go zapisuję :).
Świetnie wygląda ten tort! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin. 😍💗
OdpowiedzUsuńCiekawy ten przepis . ładnie wyglada
OdpowiedzUsuńPiękny i smakowity torcik 🧡
OdpowiedzUsuńOj bezy to inny level, piekłam kiedyś, tortu bym się nie odważyła :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciastka bezowe. Ten tort na pewno jest bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o torty, ciasta, to jedyne co mi wychodzi to sernik na zimno 😁
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Uwielbiam bezy, więc taki tort bezowy, to dla mnie byłaby pychotka. U mnie w domu ciasta piecze mój mąż. W następnym poście wstawię fotki z moich urodzin z tortem w wykonaniu mojej połówki :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAle piękny tort! Pewnie tak samo fantastycznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńTort prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Witam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńJeszcze nie miałam okazji zrobić takiego tortu, ale muszę przyznać, że wygląda bardzo apetycznie :) Na pewno rozpływa się w ustach :) Ja jestem wielką fanką wszelakich słodkości, wypieków... na pewno tort bym polubiła :) Super przepis!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńBardzo wspaniale wygląda ten tort. Coś wspaniałego nie tylko na różne przyjęcia okolicznościowe, ale również na podwieczorek 👍🙂
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko i od serca 😘🤗❤
Patryk