Cześć!
Świeże soki to nie tylko pyszna przekąska, ale także kopalnia zdrowia! Coraz więcej osób odkrywa zalety soków wyciskanych wolnoobrotowo. Co sprawia, że są one takie wyjątkowe? Domowe soki zawierają więcej witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. A jeśli używamy sokowirówkę wolnoobrotową to również więcej błonnika. Sokowirówki wolnoobrotowe delikatniej rozdrabniają składniki, co przekłada się na głębszy i bardziej intensywny smak soku. Co ciekawe ze względu na niższe tempo oksydacji, soki wyciskane wolnoobrotowo mogą być przechowywane dłużej, nie tracąc na jakości.
Świeże soki to nie tylko pyszna przekąska, ale także kopalnia zdrowia! Coraz więcej osób odkrywa zalety soków wyciskanych wolnoobrotowo. Co sprawia, że są one takie wyjątkowe? Domowe soki zawierają więcej witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. A jeśli używamy sokowirówkę wolnoobrotową to również więcej błonnika. Sokowirówki wolnoobrotowe delikatniej rozdrabniają składniki, co przekłada się na głębszy i bardziej intensywny smak soku. Co ciekawe ze względu na niższe tempo oksydacji, soki wyciskane wolnoobrotowo mogą być przechowywane dłużej, nie tracąc na jakości.
Przejdźmy do konkretów, co będzie potrzebować? Sokowirówkę oraz wybrane owoce i warzywa. Tylko tyle i aż tyle.
Tak na oko ja daję kilka kg jabłek (taka duża torba), 2-3 marchwi, pęczek jarmużu, pęczek natki, 1 pomarańcza, 1 cytryna, pietruszka, seler, por, czasami dodaję też np. grapefruita (tutaj testowałam zielonego, taka odmiana). Myślę, że najfajniejszy jest fakt, że można w tych sokach przemycić np. pietruszkę, selera czy nawet pora! Nie czuć smaku tych warzyw a dostajemy ich drogocenne witaminy.
Ja robię 2-3 rodzaje soków w zależności jakie aktualnie mam warzywa i owoce. Standard to marchewka jabłko. Zawsze wychodzi oczywiście inny bo proporcję daję na oko.
Drugi rodzaj to marchewka, jabłko, murak oraz pomarańcza. Nie przepadam za burakiem a ten na prawdę uwielbiam.
Et voilà! Gotowe. Smacznego! Soki wychodzą na prawdę świetne. Wszystko robimy oczywiście wedle własnego smaku. Nie dosładzamy cukrem ani niczym innym. Marchew-jabłko wytrzyma najdłużej. Natomiast najkrócej zielony więc pijemy go w pierwszej kolejności. Zawsze robimy też więcej aby zabrać np. do pracy.
Angelika
Jestem na TAK dla świeżych soków!
OdpowiedzUsuńSą niesamowicie pyszne ;)!
UsuńOd czasu do czasu lubię sobie zrobić taki sok.
OdpowiedzUsuńJaki smak robisz?
UsuńŚwietny post. Samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńZaczęłam stosować nową dietę, która się opierała głównie na nazwijmy to koktajlach, jogurt naturalny plus owoce i warzywa. Po 10 dniach miałam tak dosyć, że zęby w ścianę wbić byle coś twardego pogryżć. ;p
OdpowiedzUsuńheheh :D No nie dziwię się. Dlatego taki sok jest fajny ale tylko jako dodatek. Nie jako baza diety.
UsuńAngeliko, ja też bardzo lubię naturalne, świeże soki owocowe i owocowo-warzywne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Miło mi ;) Również pozdrawiam.
UsuńI love how you add healthy veggies like leek and celery without tasting them. The carrot-apple-saffron-orange mix sounds amazing! Can’t wait to try some of these in my slow juicer! 🥕🍏🌿
OdpowiedzUsuńThanks ;)!
UsuńJa się nie dorobiłam wolnoobrotowej sokowirówki. Miałam kiedyś tradycyjna,ale za dużo roboty było z nią po zrobieniu soku więc wydałam. Dlatego teraz robię tylko koktajle owocowe - warzywne.
OdpowiedzUsuńOj tak... Z tą wyciskarką też jest sporo pracy :/
UsuńLubię różne domowe soki i koktajle. :)
OdpowiedzUsuńJaki jest twój ulubiony smak :)?
Usuńuwielbiam takie soki :)
OdpowiedzUsuńSuper :D
UsuńNajczęściej blenduję owoce i warzywa, nie mam sokowirówki :)
OdpowiedzUsuńTeż fajnie ;D Bardziej takie smoothie chyba wychodzi?
UsuńJabłko, jarmuż i cytryna mi bardzo smakuje. :)
OdpowiedzUsuńPychota :D
UsuńOhh takie soki uwielbiam, w szczególności z jarmużu, który świetnie oczyszcza wątrobę. Aktualnie jestem na diecie Dąbrowskiej więc soki warzywne są mi baaardzooo bliskie 😉
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
O nie wiedziałam o wątrobie :D Świetnie. Jarmuż to wgl chyba superfoods?
UsuńUwielbiam takie domowe soki, ale nie mam takiej sokowirówki niestety. Moja babcia często robiła różne soki bardzo dobre z działkowych owoców. Twoje soki muszą być pyszne. Sok z buraków nie jest moze najlepszy w smaku ale ma moc zapobiegania nowotworom. Warto je pić.
OdpowiedzUsuńJa o dziwo bardzo lubię też ten z buraka ;)
UsuńŚwietne i bardzo zdrowe są takie soki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Również pozdrawiam :)
UsuńDobry pomysł na wprowadzenie jarmużu do diety
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :D
Usuń