niedziela, 4 maja 2025

Soki warzywno-owocowe!

Cześć!
Świeże soki to nie tylko pyszna przekąska, ale także kopalnia zdrowia! Coraz więcej osób odkrywa zalety soków wyciskanych wolnoobrotowo. Co sprawia, że są one takie wyjątkowe? Domowe soki zawierają więcej witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. A jeśli używamy sokowirówkę wolnoobrotową to również więcej błonnika. Sokowirówki wolnoobrotowe delikatniej rozdrabniają składniki, co przekłada się na głębszy i bardziej intensywny smak soku. Co ciekawe ze względu na niższe tempo oksydacji, soki wyciskane wolnoobrotowo mogą być przechowywane dłużej, nie tracąc na jakości.


Przejdźmy do konkretów, co będzie potrzebować? Sokowirówkę oraz wybrane owoce i warzywa. Tylko tyle i aż tyle.
Tak na oko ja daję kilka kg jabłek (taka duża torba), 2-3 marchwi, pęczek jarmużu, pęczek natki, 1 pomarańcza, 1 cytryna, pietruszka, seler, por, czasami dodaję też np. grapefruita (tutaj testowałam zielonego, taka odmiana). Myślę, że najfajniejszy jest fakt, że można w tych sokach przemycić np. pietruszkę, selera czy nawet pora! Nie czuć smaku tych warzyw a dostajemy ich drogocenne witaminy.

Ja robię 2-3 rodzaje soków w zależności jakie aktualnie mam warzywa i owoce. Standard to marchewka jabłko. Zawsze wychodzi oczywiście inny bo proporcję daję na oko.

Drugi rodzaj to marchewka, jabłko, murak oraz pomarańcza. Nie przepadam za burakiem a ten na prawdę uwielbiam.

Zielony sok powstaje głównie z jarmużu, jabłka, cytryny/grapefruita, pietruszki, selera. Generalnie dodaję wszystko zielone co posiadam. Świetnie sprawdza się pietruszka/seler/por bo finalnie nie czuć ich w soku. Nie daję tutaj pomarańczy ponieważ ten sok zawsze robimy w wersji lekko kwaśniejszej.


Et voilà! Gotowe. Smacznego! Soki wychodzą na prawdę świetne. Wszystko robimy oczywiście wedle własnego smaku. Nie dosładzamy cukrem ani niczym innym. Marchew-jabłko wytrzyma najdłużej. Natomiast najkrócej zielony więc pijemy go w pierwszej kolejności. Zawsze robimy też więcej aby zabrać np. do pracy.



Soki wyciskane wolnoobrotowo nie tylko wspierają zdrowie, ale także dodają energii i poprawiają samopoczucie. Czy próbowałeś już takiego soku? Podziel się swoimi ulubionymi przepisami lub doświadczeniami z sokowirówką wolnoobrotową w komentarzach!

Angelika

30 komentarzy:

  1. Jestem na TAK dla świeżych soków!

    OdpowiedzUsuń
  2. Od czasu do czasu lubię sobie zrobić taki sok.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny post. Samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaczęłam stosować nową dietę, która się opierała głównie na nazwijmy to koktajlach, jogurt naturalny plus owoce i warzywa. Po 10 dniach miałam tak dosyć, że zęby w ścianę wbić byle coś twardego pogryżć. ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. heheh :D No nie dziwię się. Dlatego taki sok jest fajny ale tylko jako dodatek. Nie jako baza diety.

      Usuń
  5. Angeliko, ja też bardzo lubię naturalne, świeże soki owocowe i owocowo-warzywne :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. I love how you add healthy veggies like leek and celery without tasting them. The carrot-apple-saffron-orange mix sounds amazing! Can’t wait to try some of these in my slow juicer! 🥕🍏🌿

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja się nie dorobiłam wolnoobrotowej sokowirówki. Miałam kiedyś tradycyjna,ale za dużo roboty było z nią po zrobieniu soku więc wydałam. Dlatego teraz robię tylko koktajle owocowe - warzywne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak... Z tą wyciskarką też jest sporo pracy :/

      Usuń
  8. Lubię różne domowe soki i koktajle. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Najczęściej blenduję owoce i warzywa, nie mam sokowirówki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też fajnie ;D Bardziej takie smoothie chyba wychodzi?

      Usuń
  10. Jabłko, jarmuż i cytryna mi bardzo smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ohh takie soki uwielbiam, w szczególności z jarmużu, który świetnie oczyszcza wątrobę. Aktualnie jestem na diecie Dąbrowskiej więc soki warzywne są mi baaardzooo bliskie 😉
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O nie wiedziałam o wątrobie :D Świetnie. Jarmuż to wgl chyba superfoods?

      Usuń
  12. Uwielbiam takie domowe soki, ale nie mam takiej sokowirówki niestety. Moja babcia często robiła różne soki bardzo dobre z działkowych owoców. Twoje soki muszą być pyszne. Sok z buraków nie jest moze najlepszy w smaku ale ma moc zapobiegania nowotworom. Warto je pić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja o dziwo bardzo lubię też ten z buraka ;)

      Usuń
  13. Świetne i bardzo zdrowe są takie soki.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Dobry pomysł na wprowadzenie jarmużu do diety

    OdpowiedzUsuń