piątek, 10 listopada 2017

Malinowa chmurka.

Hej hej!
Przepisy to u mnie rzadkość. Hehe. Muszę na prawdę się w czymś zakochać aby się tym chwalić :D Dziś jest jeden z takich dni. Przed moją 18 wraz z mamą sporo eksperymentowałyśmy z ciastami ponieważ same piekłyśmy słodkości zamiast zamawiać. Było kilka prób. Trafiłyśmy na perełkę! Malinowa chmurka! Ciasto jest absolutnie pyszne! Kwaskowatość malin + słodki mascarponowy krem to mój aktualnie top of the top smak! Na prawdę, musicie spróbować.
Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com. Zdjęcia oraz treść pobrałam z bloga Doroty. Mam nadzieję, że odwiedzicie jej stronę. Ma tam na prawdę wielką skarbnicę. Zakochałam się :D 

Składniki na ciasto kruche:
3 żółtka
30 g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)
150 g mąki pszennej
100 g masła
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.
Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.

Galaretka z malinami:
600 g malin (świeżych lub mrożonych)
3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody)
3,5 szklanki wrzącej wody
Maliny mrożone wcześniej rozmrozić na durszlaku. 

3 malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzacej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.

Krem śmietankowy z wanilią:
500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. 

Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - mogą doprowadzić do jego zwarzenia.
Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

Beza z migdałami:
3 białka, w temperaturze pokojowej
150 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
40 - 50 g płatków migdałów
Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. 
Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.
Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.
Smacznego :-).

Jeśli macie również jakiś fajny przepis na ciasto to piszcie :) Na pewno wypróbujemy! xoxo

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam malinowe ciasta... zwłaszcza jesienią, ale malin jak na lekarstwo :)
    Podobną chmurkę już kiedyś jadłam, ale w innej odsłonie.
    Ta wydaje się strzałem w 10!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, amazing, look so nice and really tasty!
    Sweet and cute! Like it, Thanks for sharing.
    Have a nice day, darling.
    How to make the best lips scrub? Write about it, on my blog.
    New post is here. Visit me, Maleficent

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszności :)

    https://fasionsstyle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. O jaaa ale cudooo mniam <3

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2017/11/white-pink-crop-top.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Słynne i pyszne ciasto ! Uwielbiam je :)
    Pozdrawiam, Tak Po Prostu BLOG :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie wygląda to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń