niedziela, 16 marca 2025

Fit lasagne

Hejka,
Przepis ten powstał wyłącznie przez moją inwencję twórczą. Niczym się nie inspirowałam. Powstała mi myśl w głowie, czy zmielone mięso z piersi kurczaka będzie smaczne? A może w wersji lasagne? Z dobrymi sosami to powinno się bronić. I wiecie co? Tak właśnie jest. Oczywiście do prawdziwej lasagne to się w ogólnie nie „umywa”. Powiedzmy to sobie szczerze, każdy fit przepis taki jest. Co nie zmienia faktu, że przy redukcji gdy chcemy mieć namiastkę czy to gofrów, lasagne czy ulubionego ciasta, ta fit wersja jest smaczna. Smaki podczas redukcji też nam ulegają zmianie. Przejdźmy do konkretów.

Testowałam wersję ze zwykłym makaronem i makaronem lasagne. Wersja ze zwykłym jest ciut gorsza.

Składniki:
-pierś kurczaka 200 g
-passata pomidorowa/pomidory 400-500 g
-makaron 100 g
-mozarella light 125 g
-ser gouda 30 g
-mleko 1 szkl.
-masło 25 g
-mąka 1.5 łyżki
-sól
-gałka muszkatołowa

1.Mięso mielimy, dodajemy sól i pieprz.

2.Mięso przekładamy do garnka. Dodajemy passatę/pomidory, zioła prowansalskie i gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut aby mięso się trochę podgotowało.

3.W małym garnuszku robimy beszamel z mleka, mąki i masła. Dodajemy sól i gałkę muszkatołową do smaku. „Przygotuj sobie mały rondelek oraz łyżkę lub trzepaczkę do jajek (tę owalną). W rondelku umieść masło. Pozwól mu się powoli wytopić na małej mocy palnika. Gdy już masło będzie płynne dodaj mąkę. Łyżka po łyżce, ciągle mieszając zawartość rondelka. Pamiętaj o minimalnej mocy palnika. Łyżką rozetrzyj ewentualne grudki z mąki. Gdy masa będzie już gładka wlej całe mleko oraz sól, pieprz i gałkę. Zwiększ moc palnika. Cały czas mieszaj sos. Sos należy mieszać tak długo, aż zgęstnieje. Może to potrwać około 5-10 minut. Sporo zależy od tego, czy Twój rondelek jest wąski a wysoki, czy też szeroki.” (przepis na beszamel od Ania Gotuje)

4.W pojemniku żaroodpornym układamy po kolei: sos, makaron, sos, beszamel, makaron, sos, beszamel… Na górze kończymy beszamelem. Na wierzch kładziemy mozarelle light. A na sam wierzch, aby ładnie się stopił, dajemy goude.

5.Pieczemy około 40-45 min w zależności od piekarnika. Smacznego!

Tak jak wyżej pisałam, oryginalna lasagne jest 10/10 a to jest wyłącznie fit zamiennik.. ale powiem wam, że ser i beszamel robią tutaj super robotę. Polecam spróbować.

Do zobaczenia!

Angelika

49 komentarzy:

  1. Hej, ja podobnie jak Ty, tam gdzie mogę, podmieniam mięso na pierś z kurczaka i o dziwo w wielu przypadkach się da! :) Przepis całkiem fajny i wydaje się smaczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie ;) A warto pamiętać o jedzeniu mięsa.

      Usuń
  2. Angeliko też lubię czasem w kuchni poeksperymentować i właśnie mam ochotę teraz coś zjeść, ale szczerze mówią nie chce mi się zbyt długo przygotowywać i będzie twarożek z dużą ilością śmietany z zieloną cebulką :)
    Angeliko życzę Ci miłego wieczoru i dobrego nowego tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klasyki też są świetnie ;) Też ostatnio mam okres gdy nie mam ochoty na stanie przy garach...

      Usuń
  3. Ciekawy przepis skorzystam tylko zamiast mięsa dam coś vege :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej Angelika. Podoba mi się twoja fit lazania. Lubię sos beszamelowy. A mniej tłuszczu nikomu nie zaszkodzi. Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej Angelika. Podoba mi się twoja fit lazania. Lubię sos beszamelowy. A mniej tłuszczu nikomu nie zaszkodzi. Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam sos beszamelowy :D A tak rzadko się go stosuje...

      Usuń
  6. Pyszne i pożywne połączenie 🧡🧡👌.
    Serdecznie pozdrawiam 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba większość z nas korzysta z przepisów Ani 😊😊 ale Twój przepis jest równie dobry. Wersja z kurczakiem będzie na pewno zdrowsza.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoja eksperymentalna lasagne wygląda bardzo apetycznie! Na pewno różni się smakiem, bo smak tej tradycyjnej wszyscy znamy a tu coś nowego:)
    Ale warto próbować, mieszać i kombinować; też lubię :)
    Pozdrawiam i dobrego tygodnia życzę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tradycyjna to tradycyjna i nic jej nie zmieni :D

      Usuń
  9. This sounds like a tasty lighter take on lasagna! Love the combo of chicken, béchamel, and cheese—definitely worth a try. Thanks for sharing your creation! 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Z ciekawością wypróbuję taką lżejszą wersję!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak pysznie :) ja w ramach dietetycznej wersji nie używam makaronu, tylko plasterki cukinii wcześniej grillowane :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja dzięki redukcji odkryłam tak ciekawe zamienniki, że niejednokrotnie zasmakowało mi coś bardziej niż oryginał :) fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie wszyscy bardzo lubią. Nawet mieliśmy ostatnio. Pięknego nowego tygodnia życzę.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawy przepis. Bardzo lubię lasagne pod każda postacią a trzeba przyznać, że to danie można modyfikować na wiele sposobów :) Twój sposób na to danie jest rewelacyjny i trzeba przyznać- mocno inspirujący! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kochana, powiek tak: nie znam klasycznej lasagne więc w ciemno biorę Twoją wersję bo brzmi bardzo zachęcająco!
    Serdecznie pozdrawiam 😘

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam lasagne, a jeśli w dodatku jest fit, to już zupełnie szkoda byłoby nie spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  17. Dawno nie robiłam lasagne, ale chyba dam sie namówić ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda smacznie, zachęcająco
    Pozdrawiam słonecznie

    OdpowiedzUsuń
  19. Danie wygląda przepysznie. Super pomysł na pyszne danie obiadowe b :-)

    OdpowiedzUsuń