Cześć!
Spring Rollsami „zaraziła” mnie moja koleżanka. To niezwykle
ciekawa forma posiłku zwierającego dużo warzyw i mięsa. Do tego ma stosunkowo
nie dużo kalorii. Fajnie sprawdzi się na redukcji, ale nie tylko 😉 Produktem bazowym jest papier ryżowy. Uważajcie aby go nie
połamać. A co do środka? A co dusza zapragnie!
🥬 Warzywa (surowe lub
lekko blanszowane):
-Marchewka w paski
-Ogórek (z nim uważajcie, zbyt wilgotne warzywo, będzie psuć
papier ryżowy)
-Papryka (czerwona, żółta)
-Sałata rzymska, lodowa, masłowa
-Czerwona kapusta (cienko poszatkowana)
-Rzodkiewka
-Awokado (pokrojone w plasterki)
-Kiełki (np. fasoli mung, rzodkiewki)
-Szczypiorek lub dymka
🌿 Zioła:
-Świeża mięta
-Kolendra
-Tajska bazylia
-Natka pietruszki
🍤 Białko :
-Krewetki (ugotowane i przekrojone wzdłuż)
-Kurczak (gotowany, grillowany lub pieczony – pokrojony w
paski)
-Tofu (podsmażone lub marynowane)
-Łosoś wędzony lub gotowany
-paluszki rybne (polecam spróbować!)
🍜 Wypełniacz / baza:
-Makaron ryżowy (cienki– ugotowany i ostudzony)
🥣 Sosy do podania:
-Sos orzechowy (z masła orzechowego, sosu sojowego, czosnku
i limonki) (mój ulubiony!)
-Słodki sos chili
-Sos słodko kwaśny
-Sos sojowy z sezamem i imbirem
Polecam po wierzchu posypać sobie również z sezamem. Do
wilgotnego papieru ryżowego, bardzo fajnie się przykleja 😉
Moja ulubiona wersja?
Sałata, papryka, smażona pierś z kurczaka, marchewka w
plasterki i sos sojowo-orzechowy. Prosto i smacznie!
Jedliście już spring rollsy? Dajcie znać.
Angelika