piątek, 21 października 2016

Baked apple with cinnamon!

Witajcie!
Okres jesienny kojarzy mi się przede wszystkim ze smakami dyni, przyprawy korzennej, szarlotki oraz cynamonu. Lubię wiec eksperymentować z tymi smakami. Wraz z moja mama robiliśmy ostatnio zapiekane jabłka z cynamonem. Pyszne i zdrowe. Owszem nie równa się to truskawkom w czekoladzie ale jet to bardzo zdrowa przekąska oraz zamiennik słodyczy. Musze się przyznać, ze bardzo lubię robić takie jabłko a tym bardziej je jeść. Co do smaku to jest to coś innego. Z jednej strony piaskowa konsystencja rozpływającego się jabłka ale z drugiej strony twardszy środek a także wciąż prężną skórka :D Do tego wszystkiego dochodzi bardzo smaczny sok który wytworzyć się z jabłka i cynamonu! Pycha!


Jedyne czego potrzebujemy to jabłko i cynamon. Ze środka jabłko wyciągamy wszelkie pestki, i dosypuje cynamonu. Można dodać odrobinę cukru dla smaku ;p Całość owijamy folią aluminiową aby sok nie rozpłynął się po całej blaszce. Pieczemy w zależności od odmiany jabłka, od 30 minut do godziny. I gotowe :)! Życzę smacznego.

Myślę, że ciekawą wersję uzyskalibyśmy również z dojrzałą gruszką.
Próbowałyście już takiego smakołyku? Piszcie!
xoxo ♥

37 komentarzy:

  1. Muszę sobie zrobić takie jabłka. Coś pysznego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama czasem przy okazji pieczenia różnych rzeczy do obiadu (np. zapiekanek) wkładała też jabłuszka do piekarnika. Był to zawsze miły element poobiadowego deserku :) Pozdrawiam serdecznie, piątkowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łatwy, praktyczny sposób na fajną przekąskę! :) Takie lubimy ;) Bardzo nam się podoba! na pewno się skusimy ^^ Buziaki kochana ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robiłam podobnie ale w wersji gotowanej :) i z gruszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nice post, smells good that thing :) ♥♥

    IlvaMagicalWorld

    OdpowiedzUsuń
  6. Często słyszałam o pieczonych jabłkach, ale nigdy nie jadłam :)
    https://paulan-official-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. jak dawno nie jadłam jabłka pieczonego ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Połączenie jabłek i cynamonu to coś co uwielbiam! Często robię takie zapiekane jabłka i dodaję kruszonkę :) Jednak z jesienią najbardziej kojarzy mi się krem z dyni. Pyyycha :)
    OBSERWUJĘ :)
    ann-aspiration

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowicie się prezentuje te jabko :)

    https://fasionsstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie lubię takiego jabłka ale za to moja mama zawsze takie lubiła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I love your blog!
    Do you want to support each other's blog by following each other?:) Please let me know if you do so I can follow you right back x

    xoxo, Nastya

    MY BLOG NASTYA DEUTSCH
    INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  12. Połączenie jabłek i cynamonu to najlepsza rzecz na świecie!

    amelia-bloog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Znam podobny przepis tylko cynamon mieszam z pokruszonymi herbatnikami i miodem :)
    Pozdrawiam.
    http://take-a-pencil-and-draw-world-of-races.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Ali mi smaka narobiłaś :D
    no nie wierzę :p

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam! W wolnym czasie koniecznie musiałabym tego spróbować!:)


    Personalna Galaktyka Absurdu

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeszcze nigdy nie robiłam czegoś takiego- może spróbuję :) Jutro zamierzam robić kuleczki Rafaello :D
    Będę Ci bardzo wdzięczna,jeśli klikniesz w reklamy na moim blogu :)
    Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. pamiętam smak tego jeszcze z dzieciństwa. Później jakoś przestałam sobie coś takiego robić. Aż muszę kiedyś wrócić

    magdawiglusz.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Nigdy tak nie robiłam :D
    Może się skuszę ;D
    Pozdrawiam kochana :*
    Mój blog-KLIK

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie jadłam czegoś takiego ale mam ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Hmm.. nigdy o czymś takim nie słyszałam ;) Pomysł na przepis świetny, jednak nie skorzystam- nie przepadam za połączeniem jabłka i cynamonu ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie! Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  21. Fajny, prosty przepis. Też lubię jabłka z cynamonem na ciepło! MNIAM!!!<3

    OdpowiedzUsuń
  22. Nigdy nie jadłam :)
    Sannness.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Pychotka, jabłka pieczone to mój powrót do dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  24. muszę dziś kupić jakie,s dobre jabłka i tez upiec, bo mi smaku narobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  25. Lubię jabłuszka, więc na pewno by mi smakowało. Pozdrawiam cieplutko, MAVSELINA

    OdpowiedzUsuń
  26. Czasami robię sobie takie jabłuszka zamiast słodyczy ;)
    Pozdrawiam RONN

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja uwielbiam cynamon z gruszka! koniecznie sprobuj! Fajny blog! Obserwuję:)
    Zapraszam do mnie http://ascardisis.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo lubię takie jabłka, są rewelacyjne również z masłem orzechowym :)

    OdpowiedzUsuń
  29. apetyczne ;) Zapraszam do siebie ;)

    Obserwuję :) I będę zaglądać ---- > dodałam Twojego bloga do ulubionych ;) Bo się ciekawie zapowiada ;)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Słyszałam, że to bardzo pyszne i dobre :) Lubię jogurty o smaku pieczonego jabłka z cynamonem ale wiem , że to nie to samo. Kiedyś moja mam zrobiła coś takiego, ale nie do końca tak jak to miało być i nie posmakowało mi. Mam zamiar kiedyś sobie z chłopakiem zrobić pieczone jabłka z cynamonem ale takie idealnie pysznie z miodkiem :3
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://bylasobiepanda.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń