niedziela, 20 października 2024

Prosty przepis na zupę dyniową!

Cześć!
Jesień to czas, kiedy dynia króluje na stołach, a zupa dyniowa jest jednym z najpopularniejszych dań w tej porze roku. Ale czy próbowałaś/eś jej w wersji na słodko? To idealna propozycja na rozgrzewający i aromatyczny posiłek, który zachwyci Twoje podniebienie i zaskoczy domowników. Przekonaj się, że zupa dyniowa może mieć zupełnie nowy, słodki wymiar! Sama dynia hokkaido (bo tej odmiany używam) jest już dość słodka i nie potrzebuje dużej ilości dosładzania.

Składniki:
-dynia
-mleko

Ile? Moje idealnie proporcje to 1:1 mleka i dyni. Dopasujecie to względem tego ile będziecie mieć wydrążonej dyni. I to jest właśnie pierwszy krok. Dynie kroję i obieram ze skóry. Gotuję we wodzie (mini szczypta soli). W tym samym czasie gotuję mleko. Gdy dynia jest miękka, odcedzam ją i dodaję mleko. Blenduję na jednolitą masę. Czekam aż całość się zagotuję, ciągle mieszając. Gotowe :)! Jeśli ktoś preferuje słodszą wersję, delikatnie opruszam zupę w misce cukrem lub erytrytolem. Smacznego!

Całość ma tak mało kcal (ja używam od zawsze mleka 0.5%), że można ją jeść bez wyrzutów sumienia ;) Np. moje 2 miseczki bulionówki (razem 600 g) to było około 160 kcal a super się najadłam.

Angelika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz