niedziela, 20 października 2024

Prosty przepis na zupę dyniową!

Cześć!
Jesień to czas, kiedy dynia króluje na stołach, a zupa dyniowa jest jednym z najpopularniejszych dań w tej porze roku. Ale czy próbowałaś/eś jej w wersji na słodko? To idealna propozycja na rozgrzewający i aromatyczny posiłek, który zachwyci Twoje podniebienie i zaskoczy domowników. Przekonaj się, że zupa dyniowa może mieć zupełnie nowy, słodki wymiar! Sama dynia hokkaido (bo tej odmiany używam) jest już dość słodka i nie potrzebuje dużej ilości dosładzania.

Składniki:
-dynia
-mleko

Ile? Moje idealnie proporcje to 1:1 mleka i dyni. Dopasujecie to względem tego ile będziecie mieć wydrążonej dyni. I to jest właśnie pierwszy krok. Dynie kroję i obieram ze skóry. Gotuję we wodzie (mini szczypta soli). W tym samym czasie gotuję mleko. Gdy dynia jest miękka, odcedzam ją i dodaję mleko. Blenduję na jednolitą masę. Czekam aż całość się zagotuję, ciągle mieszając. Gotowe :)! Jeśli ktoś preferuje słodszą wersję, delikatnie opruszam zupę w misce cukrem lub erytrytolem. Smacznego!

Całość ma tak mało kcal (ja używam od zawsze mleka 0.5%), że można ją jeść bez wyrzutów sumienia ;) Np. moje 2 miseczki bulionówki (razem 600 g) to było około 160 kcal a super się najadłam.

Angelika

35 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja ją uwielbiam ;) Ale fakt, jadam ją od dzieciństwa i mocno zakorzeniła się w moich smakach.

      Usuń
  2. Zatęskniłam za zupą dyniową
    Pozdrawiam słonecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat jest sezon, polecam przypomnieć sobie ten smak ;)
      Również pozdrawiam ♥

      Usuń
  3. Zupa dyniowa to jedna z moich ulubionych. W wersji na słodko jeszcze nie jadłam.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja też :D Heh to polecam! Coś innego. Ale domyślam się, że jak ktoś zawsze jadł wytrawną to słodka będzie po prostu dziwna ;)
      Również pozdrawiam ♥

      Usuń
  4. Brzmi pysznie :) Chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :D Cieszę się! Daj znać jak ci smakowała ;)

      Usuń
  5. Angeliko, przyznam Ci się, że ...nigdy nie jadłam zupy dyniowej!
    Angeliko pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, masz dużo do nadrobienia ;D No teraz przeżywa swoje odrodzenie ale ja ją od zawsze lubiłam ;) A ta na słodko to coś innego niż te wszystkie reklamowane przez innych. Po pierwsze na słodko a po drugie jest dość prosta w wykonaniu ;)
      Również pozdrawiam ♥

      Usuń
  6. Uwielbiam zupę dyniową, moja zawsze zawiera aromatyczne przyprawy, jak imbir :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja jadam tylko na słodko, ale gotuję od razu dynię w mleku i ja słodzę miodem, dodatkowo dodaję kilka kropel olejku migdałowego, trochę cynamonu i gałki muszkatołowej. Polecam bardzo <3

    OdpowiedzUsuń
  8. W tej wersji jeszcze nie próbowałam, więc chyba czas na spróbowanie.
    Dziękuję za polecenie takiego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś robiłem zupę dyniową i z pewnością jeszcze ją zrobię, kiedy będę mieć okazję do jej zrobienia. Wspaniała i pożywna zupa. Pozdrawiam cieplutko i od serca 🤗💖

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam zupę dyniową, najbardziej smakuje mi wręcz w wersji pikantnej, a na słodko jeszcze nie jadłam. Hmm zawsze warto spróbować czegoś nowego.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja jeszcze nigdy nie jadłam zupy dyniowej.
    Nie wiem czy bym się skusiła...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Niestety nie bardzo lubię dynię, nawet pestki.

    OdpowiedzUsuń
  13. Niestety nie bardzo lubię dynię, nawet pestki.

    OdpowiedzUsuń
  14. Rzeczywiście prostu może i ja się skuszę i zrobię

    OdpowiedzUsuń
  15. No tak przygotowanej zupy dyniowej to jeszcze nie robiłam. Bardzo ciekawy efekt. Pożywny i prosty! Serdecznie pozdrawiam 🙂

    OdpowiedzUsuń
  16. Jako dziecko jadłam tylko na słodko, teraz lubię eksperymentować ze smakami.

    OdpowiedzUsuń