Cześć!
Jesień to czas, kiedy dynia króluje na stołach, a zupa dyniowa jest jednym z najpopularniejszych dań w tej porze roku. Ale czy próbowałaś/eś jej w wersji na słodko? To idealna propozycja na rozgrzewający i aromatyczny posiłek, który zachwyci Twoje podniebienie i zaskoczy domowników. Przekonaj się, że zupa dyniowa może mieć zupełnie nowy, słodki wymiar! Sama dynia hokkaido (bo tej odmiany używam) jest już dość słodka i nie potrzebuje dużej ilości dosładzania.
Składniki:
-dynia
-mleko
Ile? Moje idealnie proporcje to 1:1 mleka i dyni. Dopasujecie to względem tego ile będziecie mieć wydrążonej dyni. I to jest właśnie pierwszy krok. Dynie kroję i obieram ze skóry. Gotuję we wodzie (mini szczypta soli). W tym samym czasie gotuję mleko. Gdy dynia jest miękka, odcedzam ją i dodaję mleko. Blenduję na jednolitą masę. Czekam aż całość się zagotuję, ciągle mieszając. Gotowe :)! Jeśli ktoś preferuje słodszą wersję, delikatnie opruszam zupę w misce cukrem lub erytrytolem. Smacznego!
Całość ma tak mało kcal (ja używam od zawsze mleka 0.5%), że można ją jeść bez wyrzutów sumienia ;) Np. moje 2 miseczki bulionówki (razem 600 g) to było około 160 kcal a super się najadłam.
Angelika
Dawno nie jadłam zupy dyniowej.
OdpowiedzUsuńJa ją uwielbiam ;) Ale fakt, jadam ją od dzieciństwa i mocno zakorzeniła się w moich smakach.
UsuńZatęskniłam za zupą dyniową
OdpowiedzUsuńPozdrawiam słonecznie
Akurat jest sezon, polecam przypomnieć sobie ten smak ;)
UsuńRównież pozdrawiam ♥
Zupa dyniowa to jedna z moich ulubionych. W wersji na słodko jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Moja też :D Heh to polecam! Coś innego. Ale domyślam się, że jak ktoś zawsze jadł wytrawną to słodka będzie po prostu dziwna ;)
UsuńRównież pozdrawiam ♥
Brzmi pysznie :) Chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńSuper :D Cieszę się! Daj znać jak ci smakowała ;)
UsuńAngeliko, przyznam Ci się, że ...nigdy nie jadłam zupy dyniowej!
OdpowiedzUsuńAngeliko pozdrawiam Cię serdecznie!
Ojej, masz dużo do nadrobienia ;D No teraz przeżywa swoje odrodzenie ale ja ją od zawsze lubiłam ;) A ta na słodko to coś innego niż te wszystkie reklamowane przez innych. Po pierwsze na słodko a po drugie jest dość prosta w wykonaniu ;)
UsuńRównież pozdrawiam ♥
Uwielbiam zupę dyniową. :)
OdpowiedzUsuńJa też :D!
UsuńUwielbiam zupę dyniową, moja zawsze zawiera aromatyczne przyprawy, jak imbir :)
OdpowiedzUsuńNa wytrawnie też uwielbiam :D
UsuńJa jadam tylko na słodko, ale gotuję od razu dynię w mleku i ja słodzę miodem, dodatkowo dodaję kilka kropel olejku migdałowego, trochę cynamonu i gałki muszkatołowej. Polecam bardzo <3
OdpowiedzUsuńMmm pychotka :D
UsuńW tej wersji jeszcze nie próbowałam, więc chyba czas na spróbowanie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za polecenie takiego przepisu.
Polecam ;)
UsuńKiedyś robiłem zupę dyniową i z pewnością jeszcze ją zrobię, kiedy będę mieć okazję do jej zrobienia. Wspaniała i pożywna zupa. Pozdrawiam cieplutko i od serca 🤗💖
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam zupę dyniową, najbardziej smakuje mi wręcz w wersji pikantnej, a na słodko jeszcze nie jadłam. Hmm zawsze warto spróbować czegoś nowego.
OdpowiedzUsuńMm pikantna też jest super :D
UsuńJa jeszcze nigdy nie jadłam zupy dyniowej.
OdpowiedzUsuńNie wiem czy bym się skusiła...
Pozdrawiam
Polecam się przełamać ;) Dużo tracisz :D
UsuńNiestety nie bardzo lubię dynię, nawet pestki.
OdpowiedzUsuńNie każdy musi lubić ;)
UsuńNiestety nie bardzo lubię dynię, nawet pestki.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście prostu może i ja się skuszę i zrobię
OdpowiedzUsuńPolecam :D
UsuńNo tak przygotowanej zupy dyniowej to jeszcze nie robiłam. Bardzo ciekawy efekt. Pożywny i prosty! Serdecznie pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuńI smaczna ;) Pozdrawiam ♥
UsuńJako dziecko jadłam tylko na słodko, teraz lubię eksperymentować ze smakami.
OdpowiedzUsuńJa tak samo :D Jest tyle super smaków.
UsuńMniami!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń