niedziela, 26 października 2025

Muffiny na śniadanie!

 

Cześć!
Dzisiaj mam dla was bardzo smaczny przepis. Zapraszam serdecznie.
Wytrawne muffiny na śniadanie nie brzmią może aż tak zachęcająco... ale uwierzcie mi, są na prawdę pyszne! Na dowód jest fakt, że robię je kilka razy w miesiącu. Zawsze na oko i zawsze wyjdą smaczne!

Składniki:
-6 jajek
-125 g wędliny
-40 g płatków owsianych
-200 g serek wiejski light
-100 g ser gouda 

Jajka, płatki owsiane i serek, blendujemy na gładką masę. Dodajemy szczyptę soli/kucharka. Nakładamy do papilotek około 2/3 wysokości. Dodajemy na wierzch poszarpaną wędlinę oraz ser żółty. Zapiekamy w piekarniku przez około 20 min. Smacznego!


Na zdjęciu powyżej dodałam również kawałki czosnku. Myślę też nad zrobieniem wersji z pieczarkami!
Uwielbiam ten przepis głównie za fakt, że jest to forma jajek, którą bez problemu mogę zabrać do pracy. Osobiście biorę też odrobinę majonezu light. Całość bardzo dobrze się komponuje. 
Do zobaczenia!
Angelika

34 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Też lubię słone śniadania. Chyba nawet bardziej niż słodkie :o

      Usuń
  2. Venus, te muffiny wyglądają bardzo smacznie i dzięki za podzielenie się z nami ich przepisem :) Tylko powiem Ci, że jak dla mnie, to one na śniadanie raczej by nie były, bo ja z reguły śniadań nie jem :) Powiem szczerze: szkoda mi czasu na robienie śniadanka, wolę te perę minut dłużej pospać ;)
    Venus pozdrawiam Cię i życzę udanego nowego tygodnia!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny patent z dużymi kawałkami sera żółtego,ja zwykle używam tartego.

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne śniadanko :) jajka, ale w nowej formie, niż jajecznica czy omlet :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super pomysł! Świetne muffiny. Sama chętnie bym takie zjadła. Przepis wygląda na prosty więc spróbuję go zrobić. Też wzięłabym je do pracy jako przekąskę. Też dodałabym czosnek. W okresie jesienno-zimowym dodaję go praktycznie do wszystkiego 😁 dziękuję za smakowitą inspirację 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to chodziło :D Szybko i prosto. A do pracy sprawdza się świetnie. Polecam ;)

      Usuń
  6. Fajny pomysł!
    Ciekawe urozmaicenie śniadań:))
    Pozdrawiam serdecznie Angelika!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale apetycznie! Uwielbiam takie „proteinowe” śniadania na wynos - forma muffinów to złoto do pracy. Pomysł z czosnkiem brzmi super, a wersję z pieczarkami koniecznie testuję w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już wiem co zrobię dzisiaj na śniadanie
    Pozdrawiam serdecznie i dobrego dnia życzę.

    OdpowiedzUsuń
  9. W takiej wytrawnej wersji nie jadłam jeszcze muffinek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę wypróbować, chociaż z takim pieczeniem u mnie raczej sprawdzą się na kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czasem robię większą ilość na kolację i pół mam na śniadanie ;) Na zimno też są spoko.

      Usuń
  11. Fajny przepis, dla mnie bez wędliny. Dobrego!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow, nie znałam takiego przepisu! Brzmi smacznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, super pomysł. Coś wspaniałego na śniadanie lub jako przekąska między posiłkami 👍🙂

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają bardzo apetycznie... mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawy pomysł. Ja przed śniadaniem, więc...
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń